هر انسانی دارای عقاید و تفکرات خاص خود میباشد نوع نگاهش به زندگی و شکلی که برای آن متصور میشود جدای از درستی و نادرستی آن، نحوهای برای آن برمیگزیند. که معمولا شروع یا تاثیر آنها از خانواده میتواند باشد. از پدر و مادرش و تربیت و آموزشی که از آنها میگیرد و همینطور مدرسه، شهر، کشور محل سکونت، فرهنگ و قومیت شخص و حتی نوع حکومت و قوانین حاکم بر کشور. همگی در پیدایش و شکلگیری این عقاید و دیدگاهها نقش دارند و شاید خیلی فاکتورهای دیگر. اما در این میان هستند کسانی که فارغ از همه این عوامل، خود به جستجو میپردازند و با تحقیقی که داشتند و براساس تمایلات و علایق خود، آنچکه به نظرشان صحیح میآید را به عنوان شیوه زندگی و خط فکری خود میپذیرند. و عدهای هم هستند که شاید هیچ فکر و ایده و دیدگاه خاصی نداشته باشند و خود نمیدانند که چه میخواهند و حتی چه دوست دارند.
تفاوت عقاید و دیدگاهها میتواند سیاسی، مذهبی، اقتصادی، فرهنگی و… باشد و همین تفاوتها بسته به نوع جوامع باعث ایجاد و شکلگیری احزاب و گروههای مختلف سیاسی یا دسته و فرقههای دینی و … میشود.
اگرچه داشتن تفکر و عقاید و اندیشه حق مسلم هر انسانی هست و هر کس میتواند تا آنجایی که برای دیگران مزاحمت یا ضرری ایجاد نکند بر اساس آن زندگی کند، اگرچه این پدیدهای غریب و بیگانه در کشور ما و دیگر کشورهای دیکتاتوری است اما معمولاً این تفاوتها باعث ایجاد مرزها یا فاصلهها بین انسانها و حتی کشورها میشود و همیشه نتایج مثبتی نداشته در آنجایی که یک وسیله قرار گرفته و با سوءاستفاده، بهانهای شده برای کسب قدرت بیشتر، حمله به کشورها و مرزهای دیگر، جنگ و کشتار انسانها و…
و شاید در این میان سیاست و مذهب نقش پررنگی داشته است که نمونههای آن در تاریخ بسیار است جنگهای صلیبی یا جنگهایی که مسلمان برای کشورگشایی به اسم اسلام و گسترش آن، بهانهای یافتند برای کشتار به اصطلاح کفار و … و اگر راه دور نرویم این روزها همگی ما شاهد این فجایع در کشور خودمان هستیم. کشوری که مردمانش را به خاطر عقادیشان شکنجه میدهند یا اعدام میکند، بهاییان و مسیحیان را زندانی کرده و آنها را مرتد و ریختن خونشان را نه تنها جایز بلکه عین ثواب میدانند. در تقویم کشور روزی را به عنوان اتحاد شیعه و سنی تعیین میکنند و به اصطلاح پیمان برادری میبندند آن وقت با هر بهانهای همدیگر را میکشند و ترور میکنند. و این عقاید جز تفرقه و جنگ و خونریزی و بیزاری و دوری مردم از دین و خدا چیزی عاید ما نکرد.
احزاب و گروههای سیاسی هم اوضاع بهتری ندارند. یک تعدادی از آنها که درشان تخته شد و اون چندتایی هم که بعد از بارها توقیف و چندین شرط و شروط و گذشتن از هزاران فیلتر، فعالیت میکنند گویا سر سازش با هم ندارند و به جای سازندگی و یا هر پیام و شعاری که آن را سرلوحه کار خود تعیین کردهاند، عقاید و اهداف خود را چماقی کردهاند که بر سر یکددیگر بکوبند که ما از شما بهتریم. و جز مشکلاتی از این عقایدشان چیزی عاید مردم و مملکت نشد جز جداسازیها و ایجاد مرزها و فاصلهها و بیاعتمادیها.
دیگر بخشها نیز اوضاعی بهتر از این ندارند البته هرگز نمیخواهم تلاشهای موثر کسانی را که برای بهبودی و سازندگی حرکت کردند نادیده بگیرم چرا که همیشه کسانی بودند که سعیشان بر یافتن بهترینها و عمل به آن بوده است هرچند تعدادشان اندک است. اما قصدم از این همه به اصطلاح مقدمه چینی این بود که متاسفانه این رفتار و نوع برخورد در بین ما انسانها فارغ از تعلق به هر حزب و گروهی دیده میشود در بین شهروندان، دوستان، فامیل و اقوام و حتی نزدیکانمان. نمیدانم شروع آن از خانوادهها و تربیت ماست، یا از فرهنگ یا سنت و دین حاکم بر جامعهمان.
اینکه بتوانیم ارتباطمان را با دیگران فارغ از عقاید مذهبی و سیاسیاش حفظ کنیم و ادامه بدهیم به عقایدش احترام بگذاریم و بپذیریم که او هم صاحب فکر و نظر است و میتواند دیدگاهی متفاوت نسبت به ما داشته باشد و همیشه آنچه ما میدانیم و آنطوری که ما زندگی میکنیم درست نیست. تعریفی از خوبی و بدی – درستی و نادرستی داریم و همه چیز را با آن میسنجیم که شاید گاهی به خودمان اجازه ندادیم که در مورد آنها حتی فکر کنیم، با آنها همسر انتخاب میکنیم، دوستانمان را برمیگزینیم، قوانین معاشرتیمان را تعریف میکنیم، دور عدهای خط قرمز میکشیم، و … در حالیکه جور دیگر هم میتواند باشد.
به جای اینکه بخواهیم دیگران مثل ما فکر کنند تا بتوانیم به دوستیمان یا ارتباطمان ادامه دهیم سعی کنیم یکدیگر را بشنویم و بشناسیم و یاد بگیریم. اجازه ندهیم که این عقاید حال هرچه میخواهند باشند باعث ایجاد فاصله و مرزبندی بین ما گردد. با ساختن دلایلی چون سبزاللهی و کافر و ترک و فارس و اقلیت دینی… فاصله ایجاد نکنیم چرا که ما امروز نیازمند اتحاد و نزدیکی بیشتر هستیم البته نه تنها امروز بلکه فرداها و همیشه.
در قسمت «از دیگران» مقالات درج شده میتواند با نظرگاههای حزب مشروطه ایران (لیبرال دموکرات) همخوانی نداشته باشد. مقالات درج شده در این قسمت برای آگاهیرسانی و احترام به نظرگاههای دیگراندیشان میباشند.
---------------------------
نظر شما در مورد مطلبی که خواندید چیست؟
از سامانه حزب و صفحه رسمی حزب مشروطه ایران (لیبرال دموکرات) در فیس بوک دیدن کنید.
---------------------------
|