احمدی نژآد چشم برروی فساد اطرافیانش می بندد.
اختلاسی میلیاردی در بانک های دولتی ایران، جمهوری اسلامی را تکان داده است – و به احتمال رهبرمذهبی علی خامنه ای از آن سود خواهد جست تا دست رئیس جمهور محمود احمدی نژاد و یارانش را در مبارزۀ قدرت در داخل حکومت بیشتر کوتاه کند. در ابتدای هفتۀ گذشته محمد جهرمی مدیرعامل بانک صادرات اعلام کرده بود این بانک قربانی اختلاسی به میزان بیش از دومیلیارد یورو شده است، به گفتۀ او هفت بانک دیگر هم درگیر ماجرا هستند. گرچه رسانه های ایران بعد از این خبر به گزارش دربارۀ برخی از جزئیات این بزرگترین اختلاس از زمان ایجاد جمهوری اسلامی در سال ۱۹۷۹ پرداختند اما از فردی که در پشت این ماجرا قراردارد تنها با نام «آقای ایکس» یاد کردند.
این روزنامۀ محافظه کار افراطی کیهان بود- این نشریه را بلندگوی خامنه ای می دانند- که نام متهم را امیر منصور آریا اعلام کرد، میلیاردری که مجموعه ای از دهها شرکت در اختیار دارد. کیهان این صاحب شرکت را که از قرار با مدارک جعلی دهها میلیارد از بانک ها اختلاس کرده با اسفندیار رحیم مشایی مربوط دانست، مشایی رئیس دفتر احمدی نژاد است و شخص مورد نظر او برای جانشینی در سمت ریاست جمهوری بود.
اصول گرایانِ حامی رهبری مشایی را قبلاٌ «وابسته به جریان انحرافی» خوانده بودند، اتهام او این است که ولایت فقیه را که اصل اساسی جمهوری اسلامی است زیر سؤال برده است. بدین ترتیب کار مشایی از نظرسیاسی تمام شده بود. اما اکنون وی خود– و بویژه چند نفر دیگر از نزدیکان رئیس جمهور – را در معرض اتهام سنگین فساد مالی می بیند. این نکته از نظرسیاسی پرپیامد است زیرا شورای نگهبان که در اختیار نزدیکان خامنه ای است صلاحیت همۀ نامزدهای انتخابات را بررسی می کند و می تواند در صورت وجود مسئله ای به آنها اجازۀ نامزد شدن ندهد.
وکیل بانک صادرات اشاره کرده بود که تنها «اقتصاد رانتی و داشتن مناسبات با افراد قدرتمند» این اختلاس نجومی را ممکن ساخته است. رسانه های ایران نامه ای را دریافت کردند که ظاهراٌ از قلم مشایی است و در آن از وزیر دارایی می خواهد از کارهای آریا حمایت کند. آریا از قرار با پول های اختلاسی سهامی را از شرکت هایی خریده که دولت در چهارچوب برنامۀ مورد مناقشۀ اصلاحات اقتصادیِ احمدی نژاد خصوصی کرده بوده است، برای نمونه وی بزرگترین کارخانۀ تولید فولاد ایران یعنی خوزستان را خرید. گفته می شود آریا دوسوم پول ها را به خارج فرستاده است. مقام های مسئول در چهارشنبه اعلام کردند دارایی های آریا را توقیف کرده اند. حیدر مصلحی وزیر اطلاعات گفت چندین مظنون دستگیر شده اند «قبل از اینکه بویی از ماجرا ببرند.»
احمدی نژاد با حملۀ متقابل واکنش نشان داد و در یک سخنرانی در اردبیل مخالفانش را متهم کرد می خواهند با «اتهام زنی و تبلیغات سنگین علیه ما به دزدان واقعی فرصت دهند خود را از مهلکه برهانند.» وی از رئیس دستگاه قضایی آیت الله صادق لاریجانی خواست تحقیق مستقلی را آغاز کند و در بیابد چه کسی پشت این ماجراست – «فرقی هم نمی کند که آیا آنها وابسته به دولت، دستگاه قضایی، مجلس و یا روحانیت باشند.»
اما درعین حال نسبت به تحقیق علیه اعضای دولتش هشدار داد: «آنها می خواهند پاک ترین دولتی را که ایران تاکنون داشته با جنگ سیاسی و تبلیغاتی متهم کنند. ما تاکنون سکوت کرده ایم، اما همۀ بدخواهان باید بدانند دولت این کار را همیشه انجام نخواهد داد.»
تهدید احمدی نژاد گوش شنوایی نیافت: تلویزیون دولتی ایران که نیز زیر نظر خامنه ای اداره می شود سخنرانی را با وجود تمهید مقدمات پخش نکرد – آنچنان که اطرافیان احمدی نژاد گله کردند این مورد هم نظیر نداشته است. گرچه خود رئیس جمهور را فاسد نمی دانند اما وی به باور ناظران کوشید با دادن مقام ها به دوستانش پایۀ قدرتی وابسته به خود در حکومت ایجاد کند و در این راستا فساد سنگین و ثروت اندوزی دوستانش را برتافته است.
اما مورد مشابهی نشان داد که رئیس جمهور نمی تواند کمک چندانی از دستگاه قضایی انتظار داشته باشد: احمدی نژاد در مصاحبه ای با فرستندۀ تلویزیونی آمریکایی ان بی سی در سه شنبه قول داده بود دو جهانگرد آمریکایی بازداشتی در ایران که به اتهام جاسوسی محاکمه و به هشت سال زندان محکوم شده اند «ظرف دو روز آزاد می شوند.»
روز بعد یک سخنگوی دستگاه قضایی در تهران به کوتاهی گفت این مطلب «با واقعیت» تطبیق ندارد و این دو احتمالاٌ باید «هنوز چند وقتی» در زندان بمانند. رئیس دستگاه قضایی صادق لاریجانی، منصوب خامنه ای و همانند برادرش علی لاریجانی رئیس مجلس از مخالفان سرسخت احمدی نژاد، بار دیگر مشخص کرد مناسبات قدرت در ایران چگونه است. و رئیس جمهور را تنها چند روز قبل از مسافرت به نیویورک برای شرکت در اجلاس عمومی سازمان ملل خجالت داد، احمدی نژاد همواره کوشیده با حضور گسترده در رسانه ها از این مسافرت به نفع خود استفاده کند.
در قسمت «از دیگران» مقالات درج شده میتواند با نظرگاههای حزب مشروطه ایران (لیبرال دموکرات) همخوانی نداشته باشد. مقالات درج شده در این قسمت برای آگاهیرسانی و احترام به نظرگاههای دیگراندیشان میباشند.
---------------------------
نظر شما در مورد مطلبی که خواندید چیست؟
از سامانه حزب و صفحه رسمی حزب مشروطه ایران (لیبرال دموکرات) در فیس بوک دیدن کنید.
---------------------------
|