با نزدیک شدن به انتخابات مجلس نهم٬ تب و تاب میان گروههای سیاسی را افزایش داده است. اینبار نیز همچون همیشه بحث حضور یا تحریم انتخابات٬ به بحثی داغ تبدیل شده است. تفاوت بحثهای این دوره٬ اما در این است که برخی از نیروهای سابق جمهوریاسلامی نیز بر تحریم انتخابات اصرار میورزند.
در همین حال٬ مهدی کروبی و میرحسین موسوی٬ دو رهبر جنبش سبز٬ نیز در سخنانی که از آنها منتشر شده٬ بر عدم شرکت در انتخابات در صورت تداوم وضعیت فعلی اصرار ورزیدهاند. هر چند برخی اصلاحطلبان پیرامون سیدمحمد خاتمی٬ موضع نرمتری اتخاذ کردهاند و با مطرح کردن شروطی در این زمینه٬ خواستار برآورده شدن این شروط شدند.
در همین حال برخی از اعضای فراکسیون اقلیت مجلس٬ از حضور خود در انتخابات سخن گفتهاند.
در تازهترین اظهارنظر درباره انتخابات٬ اسماعیل گرامیمقدم٬ سخنگوی حزب اعتمادملی٬ سخنان حسین کروبی را به نقل از پدر خود نقل کرده است. مهدی کروبی درباره انتخابات مجلس نهم چنین سخن گفته است: «من هم از سخنرانی مقامات نظام که از صداو سیما پخش شد استنباطم این است که جایی برای حضور اصلاح طلبان در انتخابات نیست و فقط رقابت بین اصول گرایان است.»
این سخنان کروبی در حالی منتشر شده است که مشاور وی٬ مجتبی واحدی٬ بر تحریم انتخابات پیشرو در شرایط فعلی تاکید ورزیده و گفته است که :« حاکمیت با چه زبانی باید به شما بگوید که تصمیم انتخاباتی خود را گرفته وبه دنبال آنست که تنور انتخابات را از طریق مباحثاتی که توسط اصلاح طلبان سر شناس مطرح می شود گرم نماید؟»
انتقادات واحدی٬ به برخی سخنان سیدمحمد خاتمی٬ رییسجمهور دوران اصلاحات باز میگردد که شروطی را برای حضور اصلاحطلبان در انتخابات برشمرده و خواستار رعایت آنها شده بود. در همان زمان برخی اخبار حکایت از آن داشت که مهدی کروبی و میرحسین موسوی – سران جنبش سبز – از مطرح شدن بحثهای انتخاباتی توسط خاتمی٬ رضایت ندارند. خاتمی آن زمان خواستار «آزادی زندانیان و ایجاد فضای آزاد برای همه احزاب و گروهها و رفع محدودیتهای نا به جا، پایبندی همگان به خصوص مسئولان به قانون اساسی و اجرای همه جانبه و کامل آن به خصوص اهتمام به روح قانون اساسی و فراهم آوردن سازوکاری برای برگزاری انتخابات سالم و آزاد» شده بود.
در همین حال میرحسین موسوی نیز در دیداری که با اعضای خانواده خود داشت٬ درباره انتخابات پیشروی مجلس نهم گفت: «با توجه به تداوم وضعیت فعلی نمی توان امیدی به انتخابات و شرکت در آن داشت.» برخی از حامیان موسوی٬ با استناد به قید «با توجه به تداوم ضعیت فعلی» در سخنان موسوی٬ همچنان در تلاش هستند تا شرایط را به گونهای مهیا سازند که امکان حضور حتی حداقلی نیز در انتخابات مهیا شود. مسالهای که با انتقاد بسیاری از حامیان موسوی نیز مواجه شده است.
شورای هماهنگی راه سبز امید نیز٬ در ابتدای سال جاری٬ با انتشار بیانیهای به موضعگیری درباره انتخابات پرداخت و شرایط یک انتخابات آزاد و سالم را بر شمرد. این شورا با برشمردن این شروط٬ خواستار آن شده است که تمامی شهروندان دراین زمینه تحلیلهای خود را ارائه دهند تا بتوان تصمیمی درست و منطقی برای این فرایند اتخاذ کرد.
چندی بعد اما٬ سایت خبری میهن٬ دست به انتشار متن کامل سخنان سیدمحمد خاتمی در جمع عدهای از فعالان استان گیلان زده بود. خاتمی در این سخنرانی – که توسط سایت رسمی وی منتشر نشد – گفته بود: «ما از سال۸۴ نباید در انتخابات شرکت میکردیم! متاسفانه این اشتباه ما بود. این بار اگر شرایط فراهم نشد حتما در انتخابات شرکت نمی کنیم.» این سخنان گرچه توسط سایت رسمی خاتمی نه تایید و نه تکذیب شد٬ اما چند تن از حاضران در آن جلسه٬ بر درستی آن صحه گذاشتند.
از سویی سایت مشرقنیوز – وابسته به اصول گرایان حامی احمدینزاد – در خبری اعلام کرده است که «دختر میرحسین موسوی اخیرا با خاتمی دیدار کرده است. وی به نقل از پدرش به خاتمی گفته شما باید انتخابات مجلس را تحریم کنید و خاتمی هم که سخت طرفدار حضور در انتخابات است در پاسخ گفته بنده فقط به وظیفه خود عمل خواهم کرد.» خبر این سایت هنوز توسط منابع نزدیک به موسوی یا خاتمی تایید یا تکذیب نشده است.
در همین حال٬ ۴ عضو سازمان دانشاموختگان ایران (ادوار تحکیم وحدت) نیز با انتشار مقالهای تحلیلی از بند ۳۵۰ زندان اوین٬ به موضعگیری نسبت به انتخابات مجلس نهم پرداختند. عبدالله مومنی٬ حسن اسدیزیدابادی٬ علی جمالی و علی ملیحی در این مقاله نوشتهاند: «در موقعیت کنونی که حاکمیت ثابت کرده هیچگونه اعتباری برای آرای مردم قایل نیست و پیشبرد سیاستهای مد نظر هسته اصلی قدرت بر حق انتخاب و تعیین سرنوشت مردم اولویت دارد و حاکمیت فعلی از برگزاری انتخابات هدفی جز برپایی نمایشی رسانهای جهت اثبات میزان مقبولیت خویش ندارد، نگاه به انتخابات به عنوان یک سازوکار حقوقی و سازمانی مطابق آنچه تا کنون عموما مرسوم بوده و یا در سایر نقاط جهان معمول است، به بیراهه رفتن است. در شرایط کنونی تاکید بر مقوله انتخابات آزاد به عنوان حقی بشری که بایستی بدان عمل شود و تعطیل بردار نیز نیست، نکتهای کلیدی است. به یاد داشته باشیم که اساس جنبش سبز و مهمترین خواسته آن چیزی جز این نیست که حق انتخاب شهروندان – از انتخاب سبک زندگی تا انتخاب حاکمان- بایستی به رسمیت شناخته شود؛ بر این مبنا “مطالبه” این حق در مقطعی که حاکمیت قصد برگزاری نمایش انتخابات را دارد از اهمیتی اساسی برخوردار است.»
کلاف سردرگم انتخابات مجلس نهم٬ هر روز پیچیدهتر از روز قبل میشود. در حالی که پیش از این با فرارسیدن ایام انتخابات٬ شاهد باز شدن نسبی فضا در کشور بودیم٬ اکنون هفتهنامه شهروندامروز تعطیل ور وزنامه روزگار نیز برای دو ماه٬ توقیف موقت شده است. عدم حضور رهبران جنبش سبز نیز مزید بر علت شده تا تصمیمگیری درباره انتخابات٬ سختتر از پیش شود. در نهایت اما کدام گروه٬ دست بالا را خواهد داشت و اراده خود را به دیگری تحمیل خواهد کرد؟ برای پاسخ به این سوال٬ باید کمی انتظار کشید.
در قسمت «از دیگران» مقالات درج شده میتواند با نظرگاههای حزب مشروطه ایران (لیبرال دموکرات) همخوانی نداشته باشد. مقالات درج شده در این قسمت برای آگاهیرسانی و احترام به نظرگاههای دیگراندیشان میباشند.
---------------------------
نظر شما در مورد مطلبی که خواندید چیست؟
از سامانه حزب و صفحه رسمی حزب مشروطه ایران (لیبرال دموکرات) در فیس بوک دیدن کنید.
---------------------------
|