اما معاون وزير نفت به تازگی خبر شگفت انگيز ديگری به خبررگزاری های دولتی داده است که رسمن ملی بودن نفت را به سخره گرفته است. وی واگذاری چاههای نفت و گاز به بخش خصوصی را بدون هيچ منع قانونی دانسته و تاکيد کرده است در برنامه پنجم توسعه هم مجوز اين کار داده شده است. حال کی و توسط چه کسانی اين تصميم در برنامه پنجم توسعه بدون اطلاع رسانی عمومی انجام گرفته است جای سوال دارد. البته معاون وزارت نفت دقيقن مشخص نکرده است مگر بخش خصوصی با وجود رقيب يکه تازی همچون قرارگاه خاتم النبياء سپاه پاسدارن و دهها موسسه و شرکت خصوصی و نميه خصوصی شکل گرفته شده توسط سرداران سپاه و وزير نظامی اين وزارت خانه سردرا قاسمی، جرأت ورود به حوزه نفت و گاز کشور را دارد ؟
ملی شدن صنعت نفت ايران را به جرات می توان يکی از رويدادهای مهم تاريخ معاصر ايران ارزيابی کرد که نقش بسيار مهم و تاثيرگذاری در جنبش های آزاديخواهانه و استقلال طلبانه ملت ايران داشته است. به همين دليل همه ساله با نزديک شدن به روزهای پايانی سال و در آستانه ۲۹ اسفند، سالروز ملی شدن صنعت نفت ايران، رويدادهای مرتبط با اين رويداد مهم تاريخی بازخوانی می شود تا به زبان ساده سپاسگذار تلاش های مردان بزرگی همچون دکتر مصدق شده باشيم.از کودتای ۲۸ مرداد مصدق تا کودتای نظامی-اقتصادی برادران قاچاقچی خودمان سپاه پاسداران که هر دو از سکوی چاه های نفت، مهدسی شدند. یکی به کمک غرب و دیگری به همت سرداران بسیجی سالهای جنگ به کودتای خود جامعه عمل پوشاندند.
اگر خيلی به عقب برگرديم، بايد به يکصد سال پيش سفر کنيم، زمانی که نخستين چاه نفت در جنوب غربی ايران - خوزستان - حفر شد و برای نخستين بار کشور ما از مواهب طلا ی سياه بهره مند گرديد. اما بايد کمی جلوتر بياييم. سال ۱۳۲۲ خورشيدی، بيش از ۳۵ سال بعد از اکتشاف نفت در ايران، دولت شوروی خواستار امتياز نفت شمال شد. در حقيقت پس از اشغال ايران توسط انگليس و شوروی در زمان جنگ جهانی دوم که اين دو کشور، ايران را به دو بخش شمالی و جنوبی تحت سيطره خود تقسيم کرده بودند، رقابت استعمارگران برای کسب نفت ايران افزايش يافت. از سوی ديگر انگليس نيز درصدد کسب سهميه های بيشتری از نفت ايران بود وحتی در اين ميان سابقه ای به مراتب بيشتر از روسيه در دست اندازی به منابع نفت ايران داشتند. چرا که نفت ايران در جنوب قرار داشت و جنوب ايران نيز منطقه نفوذ انگليس محسوب می شد. اما تلا ش ها برای خارج کردن بيگانگان از حوزه نفت ايران از اوايل دهه ۱۳۲۰ خورشيدی آغاز شده بود. ابتدا شوروی از دست اندازی به نفت ايران محروم شد که البته ماجرای ساده ای نبود. درتاريخ ۲۶ تير ماه ۱۳۲۸ قراردادی را امضا کردند که به قرارداد الحاقی به قرارداد ۱۹۳۳ يا قرارداد گس - گلشاييان معروف شد. بر اساس اين قرارداد، سلطه انگليس بر منابع نفت ايران به مدت ۳۳ سال تمديد شد (يعنی تا سال ۱۳۶۱ شمسی).
از همين رو آيت ا... کاشانی اعلاميه شديد اللحنی عليه شرکت نفت صادر کرد و در آن خواهان لغو امتياز شد. طرح لغو امتياز نفت در بين مردم، برای انگليس و رژيم بسيار گران بود و برای خود آيتالله کاشانی هم تبعيد به لبنان را در پی داشت. حال با مقايسه رشادت های آيت الله کاشانی ها و مصدق ها با روحانی نماهای تقليد نما و مجلس نشينان بهارستان که در برابر خيانت سردمداران نظام و سرداران سپاه پاسدارن در راه حراج بشکه های نفتِ ملی ايران به کشور کمونيسم چين و روسيه ی چپاول گر لب هم تر نميکنند تنها واژه وکيل الرعايای بی بته سزاوار آنهاست.
مجلس شانزدهم در ۲۰ بهمن ۱۳۲۸ آغاز به کار کرد و دولت ساعد به دليل عدم رای اعتماد در ۲۷ اسفند ماه همين سال ساقط شد و علی منصور به خواست سفارت انگليس بر شاه تحميل و مامور تشکيل کابينه گرديد. منصور برای جلب رضايت نيروهای مذهبی از آيتا... کاشانی که در لبنان در تبعيد به سر میبرد دعوت کرد تا به ايران بيايد؛ ورود آيت ا... کاشانی نه تنها به نفع منصور نبود، بلکه تظاهرات خود جوش مردمی را نيز درپی داشت.
در آن زمان، تلا ش ها و تحرکات آيت ا... کاشانی و دکتر محمد مصدق، دو بال مهم ملی شدن نفت ايران افزايش يافت و بطور خلاصه در آن زمان نهضت مردمی به همراه برخی از نمايندگان مجلس برای ملی شدن نفت تلاش کردند. در نهايت رزم آرا توسط فداييان اسلام از بين رفت و از طرف ديگر، نتيجه کميسيون نفت اين شد که قرارداد الحاقی گس گلشاييان باطل شود و نتيجه پيشنهاد جايگزين آن در روز ۲۹ اسفند ماه سال ۱۳۲۹ که به تصويب مجلس رسيد، اين شد که صنعت نفت در سراسر ايران ملی اعلام شود. ( در این مجمل نیت بازخوانی کوچک شده آن رویداد است).
پس از به نخست وزيری رسيدن محمد مصدق در ارديبهشت ۱۳۳۰شمسی، اجرای قانون ملی شدن صنعت نفت در سرلوحه برنامه دولت قرار گرفت. با تصويب اين قانون شرکت سابق نفت ايران و انگليس خلع يد و صنعت نفت ايران ملی اعلام شد. هرچند اولين طرح کودتا شکست خورد و شاه ايران را ترک کرد، اما روز ۲۸ مرداد دولت مصدق ساقط شد و شاه تاج و تخت خود را باز يافت. متعاقب کودتای ننگين ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ و انعقاد قرارداد تحميلی ۱۳۳۳ شمسی با کنسرسيومی متشکل از ۱۶ شرکت نفت اروپايی و آمريکايی، صدور نفت توسط آن شرکتها آغاز و عملاً قانون ملی شدن صنعت نفت ناديده گرفته شد.
متن پيشنهادی و قانون تصويب شده ملی شدن صنعت نفت به شرح زير بود:
«به نام سعادت ملت ايران و به منظور کمک به تامين صلح جهانی، به امضاکنندگان ذيل پيشنهاد می نمائيم که صنعت نفت ايران در تمام مناطق کشور بدون استثنا ملی اعلام شوديعنی تمام عمليات اکتشاف ،استخراج و بهره برداری در دست دولت قرارگيرد.» مجلس سنا نيز اين پيشنهاد را در ۲۹ اسفند ۱۳۲۹تصويب کرد و نفت ايران به طور رسمی ملی شد.
اما ۷۱ سال پس از پیش نویس متن قانون ملی شدن نفت که به منظور کمک به تامین صلح جهانی پیشنهاد و تصویب شده بود، چاههای نفت کشور به برکت رهبری بی نظير آيت الله خامنه ای، سخاوتمندانه به برادران قاچاقچی « سپاه پاسدارن » سپرده شد تا به بهانه حمايت از کودتای نظامی و برنامه های هسته ای نظام، در مجامع بين المللی با تمسک به حق وتو، به دو کشور کمونيسم چين و روسيه اهدا شود.
خبرنگاران سبز بعد از کودتای انتخاباتی تا کنون گزارشات متعددی از خيانت سردمداران نظام و سرداران سپاه پاسداران برای حراج صنعت ملی نفت کشور به دو کشور چین و روسیه با عناوين مختلف که در اينجا تمامن در دسترس است منتشر ساخته است که نشان از بی تفاوتی مقامات نظام از سرنوشت ذخائر نفت و گاز آينده کشور دارد.
اما معاون وزير نفت به تازگی خبر واگذاری چاه های نفت و گاز به بخش خصوصی را به خبرگزاری های دولتی داده است که قابل تأمل است. وی واگذاری چاههای نفت و گاز به بخش خصوصی را بدون هيچ منع قانونی دانسته و تاکيد کرده است در برنامه پنجم توسعه هم مجوز اين کار داده شده است. حال کی و توسط چه کسانی اين تصميم در برنامه پنجم توسعه بدون اطلاع رسانی عمومی انجام گرفته است جای سوال دارد. البته معاون وزارت نفت دقيقن مشخص نکرده است مگر بخش خصوصی با وجود رقيب يکه تازی همچون قرارگاه خاتم النبياء سپاه پاسدارن و دهها موسسه و شرکت خصوصی و نميه خصوصی شکل گرفته شده توسط سرداران سپاه و وزير نظامی اين وزارت خانه سردرا قاسمی، جرأت ورود به حوزه نفت و گاز کشور را دارد ؟ مگر میادین نفت و گاز کشورمان در حال حاضر توسط بیت رهبری و سرداران سپاه بطور خصوصی اداره نمی شود که به دنبال تحریف واقعیت هستند ؟
احمد قلعهبانی، معاون وزير نفت و مدير عامل شرکت ملی نفت ايران تاکيد کرد که مخازن نفت و گاز از “انفال و بيت المال” است و قابل واگذاری نيست.
او گفت که به دستور وزير نفت برخی از الزامات قانونی اجرای طرحی برای واگذاری عمليات توليد و توسعه نفت و گاز به بخش خصوصی و حتی شرکتهای خارجی در حال بررسی و تدوين است.
خصوصیسازی در صنعت نفت ايران تا کنون سياست مشخصی نداشته است با اين تفاصيل آقای قلعه بانی می گويد که شرايط بايد برای ورود بخش خصوصی آماده شود.
در قسمت «از دیگران» مقالات درج شده میتواند با نظرگاههای حزب مشروطه ایران (لیبرال دموکرات) همخوانی نداشته باشد. مقالات درج شده در این قسمت برای آگاهیرسانی و احترام به نظرگاههای دیگراندیشان میباشند.
---------------------------
نظر شما در مورد مطلبی که خواندید چیست؟
از سامانه حزب و صفحه رسمی حزب مشروطه ایران (لیبرال دموکرات) در فیس بوک دیدن کنید.
---------------------------
|