حزب مشروطه ايران
(لیبرال دموکرات)

 The Constitutionalist Party of Iran
(Liberal Democrat)
Armenia iraq Iran Turky Switzerland England Qatar Kuwait Sweden Norway Italy Canada Austrian France Holland Israel Denmark Belgium Germany United States of America
صفحه نخست چاپ برگشت
آیا باید به هر باور و عقیده ای احترام گذاشت؟

April 14, 2012

شنبه 26 فروردین 2571 = April 14, 2012

سیروس پارسا فضول محله
 

چگونه می توان به باورهایی احترام گذاشت که زنان را نصف مردان و نادان می خوانند و از حضور بانوان در سطح جامعه جلوگیری می نمایند؟ چگونه می توان به باورهایی احترام گذاشت که در آن کودک آزاری، یکی از ستون های اصلی آن آیین می باشد و پدر و پدربزرگ یک کودک، حق کُشتن وی بدون بازخواست شدن از جانب قانون را دارند؟


در باب احترام به عقاید می توان ساعت ها بحث کرد و به هیچ نتیجه ای هم نرسید، چرا که ممکن است طرف مقابل شما یک انسان مذهبی خردباخته و متعصب بوده و گوشش به هیچ حرف راستی بدهکار نباشد. اما به هر روی، هر عقیده و باوری شایسته احترام نیست، همانطور که هر انسانی لایق احترام، و یا هر پدر و مادری شایسته سر تعظیم فرود آوردن و ستایش کردن نمی باشند.

احترام باید کسب شود، عقیده ها و باور ها و یا اشخاص، بنا بر بازخوردی که در سطح اجتماع و در میان مردمان دارند، مورد بررسی قرار خواهند گرفت و بر اساس تأثیری که روی اجتماع داشته اند، یا احترام کسب خواهند کرد و یا مورد تنفر مردمان قرار خواهند گرفت.

زمانی که یک دین، آیین و یا باوری، مردمان را به عقب ماندگی و واپسگرایی و توحش دعوت می کند و ایشان را از پیشرفت، روشنفکری و انسان دوستی باز می دارد، آن باور، دین و یا آیین، همچون سَم کشنده و مهلک است و باید با پادزهر خردگرایی و روشنگری به مقابله با آن پرداخت.

اگر قرار باشد به خاطر کمیت دنباله روهای یک باور، بدان عقیده احترام گذاشت، ما مجبور خواهیم شد به عقاید تروریست های طالبان، صدام حسین، چنگیز خان مغول، آدولف هیتلر و دیگر جانیان تاریخ جهان احترام بگذاریم که اینکار خلاف عقل و منطق است. به راستی احترام گذاشتن به یک باور، به دلیل تعداد پیروانش نه دموکراسی، بلکه دیکتاتوری اکثریت است.

نگارنده پیشتر در رابطه با “دیکتاتوری اکثریت” مقاله ای نوشته و طی آن نگاشته به طور کامل، به موضوع احترام به عقیده ای خاص تنها به دلیل تعداد پیروانش، پرداخته است. اگر قرار باشد تمامی مردم دنیا به هر باوری احترام بگذارند، دیگر نقد و مخالفتی وجود نخواهد داشت و جامعه ای که در آن گروه مخالف و نقاد، فعالیت نداشته باشند، جامعه ای مریض و عقب افتاده خواهد بود.

به راستی وجود مخالفت و دیدگاه های متفاوت، موجب پیشرفت یک ملت و سلامت فکری آن جامعه می شوند چرا که نقد و مخالفت، مردمان را به اندیشیدن، مطالعه کردن و منطقی برخورد کردن در راستای پذیرفتن و یا رد کردن دیگر باورهای موجود در جامعه، وادار می نمایند.

دنیایی را تصور کنید که در آن باید به هر عقیده و باور انسان ستیز و پلیدی احترام گذاشت؛ جهانی که در آن مخالفت و اظهار تنفر کردن جُرم محسوب شود و یکایک انسان ها لایق ستوده شدن، به حساب آیند. آیا زندگی در چنین دنیای محدود و نمایشی، نفرت انگیز و نکبت بار نیست؟

چگونه می توان به باورهایی احترام گذاشت که زنان را نصف مردان و نادان می خوانند و از حضور بانوان در سطح جامعه جلوگیری می نمایند؟ چگونه می توان به باورهایی احترام گذاشت که در آن کودک آزاری، یکی از ستون های اصلی آن آیین می باشد و پدر و پدربزرگ یک کودک، حق کُشتن وی بدون بازخواست شدن از جانب قانون را دارند؟
اصولن به دو دلیل کُلی، نمی توان به تمامی عقاید دنیا احترام گذاشت:
یک: تمامی عقاید موجود در دنیا قابل احترام نیستند و بسیاری از آن ها ضد انسانیت و حقوق پایه بشرند.
دوم: عقاید به قدری زیاد هستند که شما با احترام گذاشتن به همه آنها، به صورت خودکار، به یک سری عقاید دیگر بی احترامی می کنید.

برای مثال؛ چنانچه شما گوشت گاو مصرف کنید، به عقاید هندوها بی احترامی نموده اید؛ چنانچه شما به عقاید اهل سنت احترام بگذارید و قبول کنید که امام زمانی در کار نیست و علی هم امام نبوده است، به عقاید شیعه مبنی بر ظهور منجی و اصل امامت بی احترامی کرده اید.

احترام به عقاید یک مغلطه است که تنها دهان را پر می کند و به بحث خاتمه می دهد. مگر می توان به عقاید مسلمانانی که مردمان بیگناه را ترور کرده، کشته و شکنجه می دهند احترام گذاشت؟ مگر می توان به عقاید مردمانی که دختران کوچک بینوا را ختنه می نمایند، احترام گذاشت و درباره اش چیزی نگفت؟

از طرفی تشت رسوایی اسلام با چنان ضربتی به زمین خورده که صدایش گوش هفت آسمان را هم کر نموده است؛ مسلمانان نیز چون دلیل و سند منطقی برای دفاع از آیین شان ندارند، دست به دامن مغلطه احترام به عقاید می شوند تا به بحث خاتمه داده و باورهای شان را دست نخورده، حفظ نمایند.

از آنچه که گفته شد نتیجه می گیریم که “احترام به عقاید” نه تنها یک مغلطه و امر ناممکن از نظر منطقی است، بلکه احترام به تمامی عقاید و باورهای دنیا امکان پذیر نیست و اگر انسانی به تمامی باورهای موجود در دنیا احترام می گذارد و هیچگونه مخالفتی با هیچ یک از آنان ندارد، باید به سلامت فکری وی شک کرد.


در قسمت «از دیگران» مقالات درج شده می‏تواند با نظرگاه‏های حزب مشروطه ایران (لیبرال دموکرات) هم‏خوانی نداشته باشد. مقالات درج شده در این قسمت برای آگاهی‏رسانی و احترام به نظرگاه‏های دیگراندیشان می‏باشند.


---------------------------

نظر شما در مورد مطلبی که خواندید چیست؟


از سامانه حزب و صفحه رسمی حزب مشروطه ایران (لیبرال دموکرات) در فیس بوک دیدن کنید.


---------------------------

عرفان

درود بر جناب پارسا گرامی
جناب پارسا گرامی احترام به عقاید و باورهای مختلف هرچند هم خرافی و پوچ هم که باشد امری واجب است اما تمام اینها مشروط بر اینست که این باورها تحمیلی و اجباری نشوند و در حوزه شخصی افراد در جامعه قرار بگیرد ولی اگر قرار باشد یک باور و یا ایدئولوژی خاص بر جامعه تحمیل شود و در نتیجه ان جامعه و افراد متضرر بشوند انگاه جایز است که ان ایدئولوژی و ضعف ها و نقصان های ان را به چالش کشیده و با ان به مخالفت بپردازیم.
نتیجتا اگر ما اکنون به مخالفت با قوانین اسلامی و حاکمیت دینی بر جامعه بر میخیزیم نه بخاطر دین ستیزی بلکه بخاطر تصاحب حقوق انسانی ای میباشد که حاکمیت دین ان را از ما صلب کرده است.

April 17, 2012 09:54:44 PM
---------------------------

جمشاد



هیچ لزومی ندارد که به همه باورها و عقاید احترام گذاریم بلکه باید خواسته یا نخواسته این واقعیت را بپذیریم که انسان هایی در این جهان فانی وجود دارند که ظاهرا یا قلبا باورهای دینی و مذهبی و یا عقاید شخصی خود را دارند و نمی شود آنها را نادیده گرفت و به حاشیه راند.

ما در زندگی روزمره در تقابل یا گفت و گوها و تبادل نظر با افرادی که دارای باورهای دینی و عقاید سیاسی متفاوت هستند، دو گزینه پیش رو داریم:

۱- رودررویی با طرف مخاطب بدون پیشداوری و قضاوت عاجلانه و گفتمان دور از خصومت و انزجار و اکراه به منظور بیان نظرات و عقاید خود به شخص مخاطب و به همین منوال شنیدن نظرات و عقاید وی، منوط بر اینکه زمینه و فضای گفت و گو فراهم باشد بدان معنا که هر دو طرف آمادگی لازم برای تبادل افکار و نظرات و تحمل شنیدن عقاید یکدیگر را داشته و از افراط گرایی و تعصب سنگ خارایی بدور باشند.

۲- دوری جستن و وارد بحٽ شدن با افرادی که مطلقا حاضر به شنیدن نظر و عقیده کسی نیستند یا دارای رفتاری باشند که در قسمت آخر بند ۱ ذکر گردید.

اصولا اینجا صحبت از "احترام" به باورها و عقاید مختلف در اجتماع و زندگی روزمره نیست بلکه از موارد افترا و بدگویی و فحش و ناسزا و توهین و بی حرمتی تا تخریب شخصیت فردی یا گروهی که به منزله بی احترامی و خارج از اصول ادب و رفتار دمکراسی و عدم رعایت آزادی بیان و عقاید محسوب می شوند؛ یعنی اینطور نیست که ما در برابر هر باور و عقیده ای دائم سر تعظیم فرود آوریم و به همه آنها آری و آمین بگوییم بلکه بپذیریم که کسانی هم جز ما در این دنیا هستند که دارای باورها و عقاید شخصی و اجتماعی و سیاسی خود می باشند که صرفا انکار ناپذیر می باشند!

April 14, 2012 06:06:20 PM
---------------------------

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
معرفی فرهنگی
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
صفحه نخست   برگشت
به حزب مشروطه ایران خوش آمدید.
 
Welcome to The Constitutionalist Party of Iran (CPI)
Make irancpi.net you start page | Add irancpi.net in you favorites