حزب مشروطه ايران
(لیبرال دموکرات)

 The Constitutionalist Party of Iran
(Liberal Democrat)
Armenia iraq Iran Turky Switzerland England Qatar Kuwait Sweden Norway Italy Canada Austrian France Holland Israel Denmark Belgium Germany United States of America
صفحه نخست چاپ برگشت
روح تمدن جدید

August 02, 2012

پنچ شنبه 12 مرداد 2571 = August 2, 2012

دکتر محمد سلماسی زاده دکتر محمد سلماسی زاده
 

تمدن جدید نیز بسان هر موجود زنده دیگری هم روح دارد و هم جسم ، هم كالبدی دارد و هم جانی ، روحی كه عامل حیات و سرزندگی آن و رمز بقایش می باشد و كالبدی كه بیشتر در چشم می آید و فزونتر رخ می نماید.پیكر و كالبد این تمدن جدید همان دستاوردهای علمی فنی است كه امروزه بیشتر مردم جهان هریك به نوعی و هركدام به درجه ایی از آن بهره مندند ، درك آن و پذیرش ضرورت وجودش امری ساده و بدیهی است امروز كمتر كسی از خود می پرسد كه چرا باید به دستاوردهای دانش پزشكی نوین اعتماد كند ؟ چرا باید از فناوری اطلاعات بهره ببرم ؟ چرا باید از ماشینهای متعدد و متفاوتی كه مرا را احاطه كرده اند استفاده كنم ؟

اما روح تمدن جدید چیست ؟

درك این روح كه بوجود آورنده ، گرداننده و پایدار كننده تمدن جدید است كاری است پیچیده و سخت ، كه در عین حال دقت نظر و تعمق موشكافانه و درعین حال تبین چرایی ، چیستی ، چگونگی و بایایی آن سخت مورد چالش و شك و انكار واقع گشته است !!

بسیاری از اندیشمندان و متفكران انسانی در باره آن به پرسشگری و شك و تفكر و نقد پراخته اند و بیشتر سوداگران و سیاست پیشه گان به فرا خور حال و اهداف خود از روح تمدن جدید سخن گفته اند و از آن بهره ها برده اند !

بنظرمن روح تمدن جدید عقلانیت است كه دست كم در دو بعد اقتصادی و سیاسی جلوه های ویژه آن دستاورد بزرگ تمدن جدید را به بار آورد . در اقتصاد عقلانیت اقتصادی موجب رشد تجارت و انباشت ثروت و نهایتا انقلاب صنعتی گردید و در سیاست نگرش عقلانی موجب تغییر رژیم های سلطه از سنتی و كاریزماتیك به قانونی و خردمندانه گردید كه این هردو دركنار هم از علل موجده و مبقیه تمدن جدید و نظام اجتماعی نوین به شمار می رود.
تغییر بینش ها و كنش ها در اقتصاد وضعیتی را بوجود آورد كه ماكس وبر از آن با نام عقلانیت اقتصادی یاد می كند از نظر وبر روح سرمایه داری ، سخت کوشی رضامندانه و کسب بیشترین درجه سود ممکن است و در نقطه مقابل سنت گرایی اقتصادی نوعی سوادگری آزمندانه و اکتفا به یک زندگی محدود عافیت طلبانه و آسایش خواه همراه با کمترین میزان تلاش می باشد . به نظر وبر در نظام فكری كه سرمایه داری پدید آورد ، سخت کوشی به مثابه فضیلت و درعین حال به مثابه تعهدی اخلاقی سبب انباشت ثروت و توسعه اقتصادی می گردد. این روح برآمده از اصلاحات دینی است که پیوریتن ها و کالون انجام دادند و کار و تولید را وظیفه ای مقدس شمردند و در عین حال تحمل سختی های کار تولیدی را امری اخلاقی و فضیلتی معنوی محسوب می کردند که به شرط آلود نشدن به حرص و آز و آسایش و تجمل طلبی امری مقدس خواهد بود . (بندیکس ، راینهارد ، 1382 ، سیمای فکری ماکس وبر ، ترجمه محمود رامبد ، هرمس ، تهران ، چ 1 : 64-61 )

به عبارتی مفهوم مخالف سخنان وبر آن است كه :


تا زمانی كه كار و تولید و كسب ثروت در فرهنگ ملتی بعنوان ارزشی پایدار و درخور ستایش و معنویتی بنیادین در نیاید آن ملت با روح تمدن جدید بیگانه است و هرچند ممكن است از دستاوردهای كالبدی تمدن جدید استفاده كند اما خود نمی تواند مولد و استمرار بخش آن باشد.


برای من كه همواره از واكاوی تاریخ بدنبال كشف علل توسعه و پیشرفت برخی ملت ها ، و توضیح گر عوامل و زمینه های انحطاط و عقب ماندگی برخی دیگر از ملل هستم این اشاره نغز زمینه ساز پژوهشی جدی و همه جانبه در فرهنگ و باور داشت های مردم ایران زمین است .
اگر با پیگری برشی از تاریخ - كه بنظرم یكی از مهم ترین مقاطع تاریخی ملت ایران است - این موضوع را دنبال كنیم ، در یك نگاه غیر سطحی متوجه می شویم كه همه ناكامی و عقب ماندگی ایرانیان در این برهه تاریخی ( سده 19 ) معلول دخالت بیگانگان استعمار گر و حاكمان استبداد خواه نیست ؛ نقش اساسی و پر رنگتر در گرو باورهای فكری و سنن فرهنگی است به بیان كوتاه تا زمانی كه ملتی كار و تولید را مقدس نشمارد و انباشت ثروت و گسترش تجارت امری مذموم به حساب آید ، نمی توان باور داشت كه آن ملت روح تمدن جدید را دریافته و شایسته پیشرفت و ترقی باشد .
برای نمونه یكی از حكایات مرتبط تاریخی را كه بیانگر طرز تلقی و نگرش ایرانیان سده 19 به كار و تولید و تجارت است از قول ژوبر می آورم :
از نظر ژوبر آموزه هایی از فرهنگ ایرانیان آن عصر كه " تسلیم و رضای كامل در برابر خواست خدا را دستور داده " باسستی طبیعی مردم شرقی راست می آید و ایشان را به وضعی بار می آورد كه خوشبختی و آسایش در نظر شان مترادف سستی و بی قیدی و تنبلی و عزلت می گردد " به چشم آنان لذت یعنی درد نداشتن . آنان بی قید و ولخرج هستند به خانواه خود كم و قطعا كمتر از آن به دیگران علاقه نشان میدهند . كشاورز به اندازه ایی بذر افشانی می كند كه نیاز سالانه اش را بدهد شهری ، جز ساختمانی موقتی برای خود نمی سازد . آنها از دارائی تنها شادمانی می خواهند " ایشان سودهای آنی و كم را خواهانند و برای یافتن سودهای بزرگ حاضر به ریسك نیستند " زنده ماندن یا نماندن برای آنها تقریبا بی تفاوت است " از رسوائی بیشتر از مرگ و از شكنجه و مدت و درد آن بیش از رسوائی می ترسند. (ژوبر ، پ.آمده ، 1347 ، مسافرت در ارمنستان و ایران ، ترجمه علیقلی اعتماد مقدم ، انتشارات بنیاد فرهنگ ایران ، تهران : صص 246-247 )


در قسمت «از دیگران» مقالات درج شده می‏تواند با نظرگاه‏های حزب مشروطه ایران (لیبرال دموکرات) هم‏خوانی نداشته باشد. مقالات درج شده در این قسمت برای آگاهی‏رسانی و احترام به نظرگاه‏های دیگراندیشان می‏باشند.


---------------------------

نظر شما در مورد مطلبی که خواندید چیست؟


از سامانه حزب و صفحه رسمی حزب مشروطه ایران (لیبرال دموکرات) در فیس بوک دیدن کنید.


---------------------------

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
معرفی فرهنگی
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
صفحه نخست   برگشت
به حزب مشروطه ایران خوش آمدید.
 
Welcome to The Constitutionalist Party of Iran (CPI)
Make irancpi.net you start page | Add irancpi.net in you favorites