بعداز وقوع زلزله در آذربایجان، تهران هم لرزید و بار دیگر موجی از بیم و نگرانی را در میان پایتخت نشینانی که زلزله را متوجه شدند برانگیخت. محققان میگویند زلزله قابل پیشگیری و پیشبینی نیست، روحانیون میگویند زلزله نتیجه گناه کردن انسانهاست و توصیه میکنند توبه کنید.
به گزارش موسسه ژئو فیزیک دانشگاه تهران، ساعت یک و یک دقیقه بامداد به وقت محلی زمین لرزهای به بزرگی ۳/۸ بومهن در شمال شرقی پایخت به وقوع پیوست.
درست در حالی که تنها یک هفته از وقوع زلزله ویرانگر در شمالغربی کشور میگذرد و همه نگاهها معطوف آذربایجان و امدادرسانی به این منطقه است، رخ دادن زمین لرزه در نزدیکی تهران، پایتخت شلوغ و آسیب پذیرباعث بروز موجی از نگرانی در میان شهروندان شده است.
تهران جایی است که بنا بر پیشبینیها اگر زلزلهای در آن رخ دهد در دقایق اولیه بیش از یک و نیم میلیون نفر جان خود را از دست خواهند داد، تهران کلانشهری است که سازوکار ایمنی ساختمانی در آن کمتر رعایت شده، محلههایی دارد با کوچههای تنگ و خانههای قجری، تهران شهر پرجمعیت و آسیبپذیری است که بر روی دو گسل زلزله خیز بزرگ بنا شده است و احتمال وقوع زمین لرزه در آن زیاد است. موضوعی که دکتر بهرام عکاشه، رییس مرکز تحقیقات علوم پایه در دانشگاه آزاد وقوع آن را سالهاست حتمی میداند و در مناسبتهای گوناگون نیز آن را بازگو میکند.
شاید نخستین بار که مساله وقوع زلزله در تهران و ویرانیهای فاجعه آمیز احتمالی آن از زبان یک مسوول بلند پایه کشور بیان شد، زمانی بود که محمود احمدینژاد طرح انتقال پایتخت از تهران و خالی کردن نسبی این شهر از سکنه را ارایه کرد، طرحی که در همان زمان پیش از اجرا محکوم به شکست بود. رییس جمهوری در آن زمان با اعتماد به نفس بالایی گفته بود، بنده به وقتش از مردم خواهش خواهم کرد تا تهران را ترک کنند.
پیش از آن نیز احمدینژاد زمانی که در شهرداری تهران بر کرسی ریاست نکیه زده بود طرح اتاق امن در خانه ها را مطرح شده بود، طرحی که بر اساس آن شهردای تهران به شهروندان کمک می کرد تا در هر خانه، اتاقی فلزی بسازند تا در موقع بروز زلزله اهالی خانه در آن اتاق از آوار و خطرات آن مصون بماند. طرحی که هیچ گاه جدی گرفته نشد و از روی کاغذ فراتر نرفت و در عوض مدعی پیدا کرد که شهردای طرح را سرقت کرده است و دستگاه قضایی پایش به ماجرا باز شد.
اقدام دیگر دولت ساخت اردوگاههاي اسكان اضطراري بشارت در غرب تهران بود که در سال هشتاد و نه رییس کمیته عالی مدیریت بحران یعنی رییس جمهوری، با بازدید از آن از دستگاههای ذیربط خواست تا هر هفته در تهران مانور امداد و نجات برگزار کنند و آمادگی لازم برای وقوع زلزله در هر لحظه را داشته باشند. احمدی نژاد در آن سال گفت: «يكي از علماي بزرگ تهران به من پيغام داد كه از مردم بخواهم مراقب باشند و ضمن پرهيز از گناه، براي دوري از بلايا دعا كنند.»
موضوعی که ظاهرا بعد از اعلام تحقیقات کارشناسان ژاپنی در مورد وقوع زلزله در تهران و پیشبینیهای آنان از میزان خسارتهای وارده باعث آن و باعث بروز نگرانیهای عمیقی در میان مسوولان شده بود.
تحقیقات کارشناسان ژاپنی بر این سه اصل استوار بود، نخست شناسایی گسل های اطراف تهران و احتمال فعال شدن آنها دوم شدت زلزله و سوم تلفات ناشی از آن، تحقیقاتی که نتایج رعب آوری در خود جای داده بود.
اصرار علما و روحانیون
به موازات مطرح شدن جدی وقوع زلزله در پایتخت، برخی علما و روحانیون با ارایه مستنداتی از روایات، احادیث و سورههای قرآنی بروز بلایای طبیعی از جمله زلزله را نتیجه شیوع گناه در جامعه ارزیابی کرده و مجدانه از مردم خواسنتد تا با ترک گناهان و توبه کردن از وقوع زلزله در تهران پیشگیری کنند، همچنانکه بعد از وقوع سونامی در شرق آسیا و شیوع بیماری وبا، یکی از روحانیون قم اعلام کرد روایت است که در منطقه ای که زنا شدت می یابد، وبا بروز خواهد کرد.
پیآمد این اظهارات و موضعگیریها بود که ستاد مدیریت بحران اعلام کرد به منظور پیشگیری از وقوع بلایای طبیعی قراردادی با حوزه علمیه منعقد کرده است. حسین باقری معاون وزیر کشور و رییس شورای مدیریت بحران در همین ارتباط گفته بود، در مرحلهی اول با حوزههای علمیه تهران، قم، شیراز، مشهد و اصفهان تفاهمنامهای منعقد کردیم تا بر اساس آن از حوزههای علمیه برای به کارگیری نقش معنویت در کاهش بلایای طبیعی استفاده شود.
به هر تقدیر و بر اساس گفتههای کارشناسان زلزله قابل پیشبینی نیست و از وقوع آن نیز نمیتوان جلوگیری کرد، اما مسلم آن است که تهران، بزرگترین شهر ایران از لحاظ جمعیتی و گستره بر روی سه گسل بزرگ ری، مشا و شمالغرب واقع شده که در صورت فعال شدن هر کدام، فاجعه ای انسانی رخ خواهد داد، در این میان نقش مردم و بالا بودن میزان آگاهی آنان در برخورد با چنین واقعه ای بسیار حائز اهمیت تر از نقش برخورد با معنویات است وبه نظر می رسد دستگاههای ذیربط باید بیشتر در این زمینه سرمایهگذاری و کار کنند تا بالا بردن معنویات مردم.
در قسمت «از دیگران» مقالات درج شده میتواند با نظرگاههای حزب مشروطه ایران (لیبرال دموکرات) همخوانی نداشته باشد. مقالات درج شده در این قسمت برای آگاهیرسانی و احترام به نظرگاههای دیگراندیشان میباشند.
---------------------------
نظر شما در مورد مطلبی که خواندید چیست؟
از سامانه حزب و صفحه رسمی حزب مشروطه ایران (لیبرال دموکرات) در فیس بوک دیدن کنید.
---------------------------
|