ناظران سیاسی با تحلیل سخنان نتانیاهو میگویند او رویکرد نرمتری در پیش گرفته و احتمالا تا پایان ۲۰۱۲ دستور حمله به ایران را صادر نخواهد کرد. به اعتقاد آنها چنین رویکردی میتواند روابط واشنگتن با تلآویو را بهبود بخشد.
سخنرانی روز پنجشنبه (۶ مهر، ۲۷ سپتامبر) بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، در شصتوهفتمین مجمع عمومی سازمان ملل که بیشتر بر تشریح خطرات ایران مسلح به تسلیحات هستهای متمرکز بود، واکنشهای گستردهای در رسانههای جهانی و شبکههای اجتماعی در پی داشته است.
"ترسیم خطوط قرمز روشن" در برابر ایران برای وادار کردن رهبران ایران به عقبنشینی از مواضع سرسختانه در برنامه هستهای، محور سخنان نخستوزیر اسرائیل بود. به اعتقاد او ایران حداکثر تا تابستان آینده بخش عمدهای از مسیر دستیابی به اولین بمب هستهای را طی خواهد کرد. نتانیاهو تاکید کرد مشخص کردن "خطوط قرمز" تنها راه باقیمانده برای حلوفصل صلحآمیز بحران هستهای ایران است. او گفت: «ایران قطعا در برابر خطوط قرمز مشخص، از مواضع خود عقبنشینی خواهد کرد.»
برخی از ناظران سیاست بینالملل میگویند سخنان نتانیاهو میتواند تا حدودی برطرفکننده تردیدها و نگرانیها نسبت به حمله قریبالوقوع اسرائیل به تاسیسات هستهای ایران باشد. دن ویلیامز، در گزارشی تحلیلی در خبرگزاری رویترز مینویسد: "احتمالا بنیامین نتانیاهو پیش از پایان سال ۲۰۱۲ دستور آغاز جنگ را صادر نخواهد کرد."
تحلیلگران میگویند احتمالا اسرائیل اواسط سال ۲۰۱۳ را به عنوان مهلت نهایی برای حلوفصل بحران هستهای ایران در نظر خواهد گرفت. مطبوعات اسرائیلی نیز اعلام کردهاند بهار ۲۰۱۳ احتمالا تاریخی است که نتانیاهو برای حمله به ایران مد نظر خواهد داشت و این حمله در صورتی رخ خواهد داد که ایران ظرفیت غنیسازی تا حد مورد نیاز برای تولید تسلیحات هستهای را بهطور چشمگیری افزایش دهد.
افزایش احتمال تعویق حمله احتمالی
آویگدور لیبرمن، وزیر خارجه اسرائیل در گفتوگو با رادیوی ارتش این کشور گفت: «هدف بنیامین نتانیاهو ارائه تصویری شفاف به جامعه جهانی بود تا بدانند اگر میخواهند از وقوع یک جنگ دیگر جلوگیری کنند، باید به هر ترتیبی شده جلوی دستیابی ایران به سلاح هستهای را بگیرند.»
آقای نتانیاهو در هفتههای گذشته با اتخاذ مواضع تهاجمی در قبال ایران و تحت فشار قرار دادن مقامات آمریکایی برای برخورد قاطع و تعیین اولتیماتوم برای ایران، چالشهایی در روابط نزدیک واشنگتن-تلآویو پدید آورده بود.
حالا با ستایش نتانیاهو از استراتژی باراک اوباما در قبال ایران و تحسین "پیگیری اهداف مشترک" آمریکا و اسرائیل، به اعتقاد تحلیلگران وضعیت امیدوارکنندهتر از پیش شده و نشانههایی از آب شدن یخها و نزدیکی مواضع رهبران دو کشور به یکدیگر در قبال ایران بیش از پیش به چشم میخورد.
رویترز مینویسد "نتانیاهو پیام روشنی به آمریکا داد که اسرائیل در بحبوحه انتخابات ریاستجمهوری ماه نوامبر در آمریکا، مقامات واشنگتن را با حمله یکجانبه به ایران غافلگیر نخواهد کرد." قرار است اوباما و نتانیاهو روز جمعه (۷ مهر، ۲۸ دسامبر) گفتوگویی تلفنی پیرامون سخنان بیانشده در مجمع عمومی سازمان ملل داشته باشند.
اما یکی از مقامات ارشد دولت اسرائیل در گفتوگو با رویترز گفت میتوان تفسیرهای متفاوتی از تاریخهایی که نتانیاهو در سخنرانیاش به آن اشاره کرد داشت، ولی مساله مهم این است که همه اقدامات لازم برای زمینهسازی حمله به ایران در اسرائیل انجام شده و تغییر چشمگیری در استراتژی دولت اسرائیل ایجاد نشده است. به اعتقاد او "زمانبندی حمله احتمالی به ایران، ملاحظات کارکردی و استراتژیک دیگری هم دارد."
عصر جمعه قرار است سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه در مجمع عمومی سازمان ملل سخنرانی کند. گفته میشود بخش عمدهای از سخنان آقای لاوروف درباره هشدارهایی است که بنیامین نتانیاهو نسبت به تهدید ایران هستهای داده و نیز سخنانی که دیگر رهبران جهان درباره لزوم مداخله در سوریه برای حل بحران این کشور بیان کردهاند.
در قسمت «از دیگران» مقالات درج شده میتواند با نظرگاههای حزب مشروطه ایران (لیبرال دموکرات) همخوانی نداشته باشد. مقالات درج شده در این قسمت برای آگاهیرسانی و احترام به نظرگاههای دیگراندیشان میباشند.
---------------------------
نظر شما در مورد مطلبی که خواندید چیست؟
از سامانه حزب و صفحه رسمی حزب مشروطه ایران (لیبرال دموکرات) در فیس بوک دیدن کنید.
---------------------------
|