روز اول نشست گروهی از مخالفان حکومت ایران در شهر پراگ پایتخت جمهوری چک برگزار شد. این جلسه سومین جلسه از نشستهای موسوم به «پیشبرد اتحاد برای دموکراسی» است. دو نشست قبلی در استکهلم و بروکسل برگزار شده بود.
بر اساس اعلام برگزارکنندگان نشست پراگ، شرکتکنندگان در این نشست، به نسبت دو نشست قبلی از تنوع بیشتر فکری و سیاسی برخوردارند و آنها امیدوارند که نشست بعدی که از آن به «استکهلم دو» نام میبرند مقدمهای برای اعلام موجودیت رسمی این گروه به عنوان چتری از مخالفان سیاسی جمهوری اسلامی باشد.
در پنل اول کنفرانس که صبح امروز شنبه (۱۷ نوامبر، ۲۷ آبان)، برگزار شد، محسن سازگارا، حسین علوی و احمد عشقیار سخنانی را برای حضار ایراد کردند.
محسن سازگارا به عنوان اولین سخنران پنل اول نشست پراگ با اشاره به وقایع روی داده و تجزیه و تحلیل شخصی خود گفت: «دو موضوع اصلی ذهن رژیم و خامنهای را گرفته؛ دو جام زهر را نمیخواهد بخورد، یکی برداشتن احمدینژاد و دیگری کوتاه آمدن سر مساله هستهای. برای اینکه اگر بخواهد این دو را نگه دارد، به خصوص در شرایطی که با بحران پیش رویش، کارگزارانش هم فشار میآورند، چهار کار در دستور حکومت برای ادامه حیات است.»
پس از آن حسین علوی سخنان خود را به نام ستار بهشتی، تازهترین جان باخته راه ازادی بیان شروع کرده و به کسانی که در زندان به مبارزه برای آزادی را ادامه میدهند، به خصوص میرحسین موسوی، مهدی کروبی و زهرا رهنورد، ستودهها، تاجزادهها، قدیانیها و همکاران زندانی مانند ژیلا بنی یعقوب، بهمن احمدی امویی، مسعود باستانی، احمد زیدآبادی و … درود فرستاد و از آنان یاد کرد.
علوی با اشاره به پرونده هستهای ایران گفت: «تصور من این است که در حال حاضر عامل تعیین کننده در صحنه سیاسی ایران، مساله مناقشه هستهای و رویکرد جدیدی است که احتمالا جمهوری اسلامی درباره آن اتخاذ خواهد کرد. من معتقدم که جمهوری اسلامی به دنبال حل این مشکل است، چون تحریمهای اقتصادی و فشارهای سیاسی به خصوص خطر قطع کامل شریان اقتصادی که منافع ملی و به خصوص موجودیت نظام را زیر سوال میبرد، منافع حکومت ایجاب میکند که پا در راه مصالحه بگذارد. شواهدی هم این مساله را نشان میدهد. از جمله بحث دیدارها و مذاکراتی که میان برخی از مقامهای ایران و آمریکا برگزار شده است.»
سومین سخنران پنل اول نشست، احمد عشقیار، عضو گروه دانشجویان و دانش آموختگان لیبرال بود. وی در پیش درآمد صحبتهای خود گفت: «ایران در شرایط دشواری قرار دارد که شاید پس از جنگ ویرانگر ۸ ساله بیسابقه است. از یک سو دستگاه سرکوب هر چه بیشتر به نقض آزادیهای آشکار مردم میپردازد و از دیگر سو تحریمهای بین المللی رمق اقتصاد ناتوان کشور را ربوده است. اما روی دیگر سکه میتواند فرصتی تاریخی باشد برای تغییر ساختاری در نظام جمهوری اسلامی. شرایط وخیم اقتصادی در کنار تنشهای بیسابقه در میان قوای مختلف و ضعف رهبری کاریزماتیک بهترین فرصت را برای اپوزیسیون ایجاد کرده است تا یک بار و برای همیشه ساختار جمهوری اسلامی را بر هم زند. نوشتار پیش رو به پیشنهادی است برای اتحاد اپوزیسیون و استفاده از فرصت پیش رو برای ایجاد تغییرات ریشهای در جمهوری اسلامی.»
وی با ارائه پیشنهادی گفت: «ایجاد تغییرات ساختاری و بنیادین در حکومت کنونی ایران در افق کوتاهمدت پیشنهاد اصلی است. مناسبترین زمان برای ایجاد تغییرات بنیادین در حکومت کنونی، در افق کوتاهمدت، بازه زمانی پیش و پس از انتخابات ریاست جمهوری است. این انتخابات به دلایل بیشماری از اهمیت بالایی برخوردار است. از سویی شکاف میان نخبگان سیاسی حاکم به صورت طبیعی به اوج خود میرسد و از سوی دیگر میزان اقبال مردم به سیاست افزایش پیدا کرده و تودههای مردم به بازی سیاست وارد میشوند که میتواند توان بسیج خیابانی تودهها را بالا ببرد. در عین حال به دلیل تنش در میان نخبگان سیاسی امکان و احتمال سرکوب و اعمال قوه قهریه کاهش مییابد».
عشقیار همچنین در توضیح قدمهای اجرایی برای تحقق پیشنهاد مطرح شده گفت: «شرایط ایدهآل، که احتمال وقوع آن کم نیز نمیباشد، حضور کاندیدایی است که برای جلب رضایت عمومی و سوار شدن بر موج نارضاییهای عمومی خود را آلترناتیو وضع موجو نشان دهد، از کلیت نظام سیاسی در سه دهه اخیر انتقادات جدی کند و امکان حضور خیابانی مخالفان را فراهم کند.»
سخنران بعدی پنل اول نخستین روز نشست پراگ، شهران طبری بود که مدیریت پنل را نیز بر عهده داشت. وی در سخنانی کوتاه تاکید کرد: «شعار همه با هم دیگر کار نمیکند. باید بر سر مسایل کلان با هم به توافق برسیم، آن هم انتخابات آزاد، یکپارچگی ایران و گذار صلح آمیز به تغییر و مسایلی از این قبیل است. من فکر میکنم در ۳۴ سال پیش مردم ایران میدانستند که چه نمیخواهند، اما نمیدانستند چه میخواهند. ما و همه نیروهای سیاسی باید تلاش کنیم که این مساله را برای بقیه روشن کنیم و خواستهها و مطالبات را مشخص کنیم».
دیالوگ ملی، انتخابات آزاد و همگرایی نیروهای اپوزیسیون
دومین پنل از روز نخست نشست پراگ تحت عنوان «دیالوگ ملی، انتخابات آزاد و همگرایی نیروهای اپوزیسیون»، عصر امروز با سخنرانی حسن شریعتمداری، شهریار آهی و فریدون احمدی و با مدیریت نوشابه امیری برگزار شد.وی افزود: «انتخابات آزاد به عنوان استراتژی امتحان خود را پس داده و موفق بوده است. انتخابات ازاد به عنوان استراتژی با وجود همه اشتراکاتی که با انتخابات آزاد به عنوان جنبش مطالباتی داره، تفاوت بارزی دارد. از جمله تفاوتها میتوان به این اشاره کرد که انتخابات ازاد به عنوان جنبش مطالباتی قانونی بودن آن بر اساس قوانین موجود داخل کشور است؛ اما انتخابات آزاد به عنوان استراتژی قانونی است با اتکا به قوانین بین المللی. در واقع مبارزهای قانونی است که به قسمت دیگر از قانونها میپردازد».
وی افزود: «انتخابات آزاد به عنوان استراتژی امتحان خود را پس داده و موفق بوده است. انتخابات ازاد به عنوان استراتژی با وجود همه اشتراکاتی که با انتخابات آزاد به عنوان جنبش مطالباتی داره، تفاوت بارزی دارد. از جمله تفاوتها میتوان به این اشاره کرد که انتخابات ازاد به عنوان جنبش مطالباتی قانونی بودن آن بر اساس قوانین موجود داخل کشور است؛ اما انتخابات آزاد به عنوان استراتژی قانونی است با اتکا به قوانین بینالمللی. در واقع مبارزهای قانونی است که به قسمت دیگر از قانونها میپردازد.»
سخنران دوم برعهده شهریار آهی بود. وی با اشاره به بحث انتخابات آزاد گفت: «بحث ما به عنوان استراتژی انتخابات آزاد، یک استراتژی مهم است. ما تنها درباره یک لحظه صحبت نمیکنیم. بحث از تاکتیکی است برای نزدیکی اپوزیسیون و تلاش برای غلبه بر پارادوکسایی که مانع این نزدیکی است».
فریدون احمدی دیکر سخنران این پنل نیز در سخنان خود گفت: «در بحث پیرامون دیالوگ ملی، باید درباره بخشی از آن صحبت کنیم که میتوانیم به طور جدی در آن نقش داشته باشیم. از این رو باید تلاش کرد دیالوگ ملی حول چالشهایی باشد که امروز باعث شفاف اجتماعی در ایران شده است. نکته بعدی آن است که شاید بهتر باشد به برخی سوالات مشخص درباره این جمع پاسخ دهیم.»
در پایان پنل دوم جلسه پرسش و پاسخی نیز برگزار شد که حاضران در کنفرانس سوالات خود را از سخنرانان مطرح کردند.
در قسمت «از دیگران» مقالات درج شده میتواند با نظرگاههای حزب مشروطه ایران (لیبرال دموکرات) همخوانی نداشته باشد. مقالات درج شده در این قسمت برای آگاهیرسانی و احترام به نظرگاههای دیگراندیشان میباشند.
---------------------------
نظر شما در مورد مطلبی که خواندید چیست؟
از سامانه حزب و صفحه رسمی حزب مشروطه ایران (لیبرال دموکرات) در فیس بوک دیدن کنید.
---------------------------
|