با درود به دوستان و سپاس از شاخه واشنگتون که به من این وقت را دادند که صحبت کنم.
من بابک بهزادی از دنور کلورادو و عضو حزب مشروطه ایران (لیبرال دموکرات) هستم.
خاطرهای از دکتر همایون: من ۱۲ سالم بود که انقلاب روی داد و ۱۵ سالم بود که از کشور خارج شدم. زمانی که دکتر همایون وزیر اطلاعات و جهانگردی بودند سخنرانیهایشان از تلویزیون پخش میشد، ما بچهها شب که میآمدیم خانه و بازیگوشی میکردیم ناگهان با فریاد پدرمان روبرو میشدیم "که پدرسوختهها ساکت باشید امشب دکتر همایون صحبت میکند".
برای من همیشه این سوال مطرح بود که این دکتر همایون کی هست که آسایش فکری را از من گرفته؟ بعدها در امریکا اول با نوشتهها و بعد با خودشان آشنا شدم و افتخار این را داشتم که در دفتر پژوهش حزب، نزدیک به ۴ سال از ایشان بیاموزم. بزودی دریافتم که این سلب آسایش فکری، شغل حرفهای ایشان هست، نه فقط من، بلکه هر کسی که کار سیاسی میکند، صرف نظر از اینکه از چه مکتب فکری میباشد.
ولی او کی بود و چگونه میتوانست با چشماندازی روشن درد سیاسی جامعه را درک کند و راه و حل روشن و بنیادی نشان دهد؟
ایشان در پاسخ به این سوال که چه اندیشمندان و فیلسوفانی در شکل دادن افکارش بیشترین تاثیر را داشتند گفته بود: افتخار آموختن ادبیات کلاسیک فارسی را داشته که پایه محکمی برای هرگونه رشد فکریست، ولی فلسفه یونانی بود که سبب شد از قفس طلایی ادبیات بیرون بیاید و فکرش را آزاد کند. سقراط اولین روشنفکر و مدل زندگیش بود. ارسطو قدرت و اهمیت مشاهده، تجزیه تحلیل و معنی سیاست را به او آموخت. سیاست به معنی مهمترین امر و فضیلت برای کشورداری.
در تشکیل شخصیت و نگرش اساسی از دو منبع الهام گرفته بود :
۱- زرتشت و فرایافت خویشکاری به معنی مسولیت انسان نسبت به خود و کل جهان، نه برای پاداش یا ترس از مجازات بلکه بدلیل انسان بودن.
۲- نگرش رواقی (Stoicism ) که انسان مسئول رستگاری خویش است و دمکراسی، پلورالیسم و سکولاریسم جزو حقوق طبیعی انسان است.
در رابطه با نظریههای سیاسی، کانت، هابس، هیوم، آدم سمیت، جان لاک، برک و کارل پوپر تاثیر گزاربودند. او تمایل به روشنگری اسکاتلندی-انگلیسی داشت. به معنای دیگر تجربهگرایی و تکیه برعقل سلیم را به سیستمهای سفت و سخت و ارگانیک را ترجیح میداد.
بطور خلاصه او محصول ادبیات فارسی، فلسفه یونانی و عصر روشنگری اروپایی بود، پیشزمینهای کامل برای در گیر شدن یک عمر با مدرنیته.
او با چنین پیشینهای بیپروا، فرهنگ و اندیشه سیاسی ایران را دگرگون کرد. برای نهادینه کردن گفتمان دمکراسی لیبرال در گفتمان سیاسی، باید اول فرهنگ آنرا جا انداخت. فرهنگ گفتمان لیبرال دمکراسی در ۲ واژه است:
۱- سازش
۲- همرآئی
یعنی همهگان میپذیرند که هیچکس به هرآنچه که میخواهد نمیرسد، چرا که یک جامعه در رو در رویی ساخته نمیشود.
او نه تنها اصول و مبانی فکری واقعگرایانه را بیان میکرد بلکه حزب ما نشان دهنده تحقق یافتن عملی آن مبانی و اصول فکریست. او فرهنگ سمی سیاسی ایران را با فرایافت "رواداری" و "دگراندیش" دگرگون کرد. او پایه حزب مشروطه ایران (لیبرال دمکرات) را بر ۴ ارزش اساسی پایهگذاری کرد.
۱- ناسیونالیسم به معنی نگاه دارنده و دفایی از تمامیت ارضی و یگانگی ملی.
۲- آزادیخواهی که بر لیبرالیسم تکیه دارد نه دموکراسی، چرا که دموکراسی میتواند به دیکتاتوری اکثریت بینجامد.
۳- ترقی خواهی
۴- عدالت اجتماعی
او بدرستی و واقعگرایانه این اصول را نه به رای میگذشت نه در فرایافت "رواداری" جایی برایشان میدید. او این اصول را محور همکاری گروههای سیاسی پیشرفته میدانست.
یگانه بودن او در صحنه سیاسی در بیشتر مواقع، گام برداشتن او علیه خرد متعارف یا برداشت عمومی بود. طرفداری بی پروای او از جنبش سبز و برخورد منفی او با تشکیل دولت در تبعید نشان داد که در سوی واقعی تاریخ ایستاده بود.
زندگی او همان زندگی ارسطویی بود، او در فضیلت زیست. راه و نگاه فکریش ادامه دارد.
---------------------------
نظر شما در مورد مطلبی که خواندید چیست؟
از سامانه حزب و صفحه رسمی حزب مشروطه ایران (لیبرال دموکرات) در فیس بوک دیدن کنید.
---------------------------
شهروند ایران
وقتی گفته میشود که داریوش همایون جاوید است حرف بیجایی زده نشده است. او در وجود این شاگردان زندگی می کند و از دهان آنها حرفهایش را بما یاداوری می کند. درود بر همه شاگردانش که هر کدام قادرند چنین زیبا بگویند و بنویسند و فکر کنند. شما شاگردان خلف و پر استعداد هر کدام موظفید ۱۰ شاگرد دیگر را با افکار لیبرال دمکراسی تربیت کنید. پس از اتمام دوره هایشان انهم هم موظفند که هر یک ۱۰ شاگرد را جوانتر را تربیت کنند. فرهنگ لیبرال دمکراسی را باید در جامعه ایران نهادینه کرد تا به ازادی و امنیت رسید. یاد داریوش همایون زنده باد و درود بر این شاگردان مستعد و توانای او. عجب میراث عظیما داریوش همایون از خود بجا گذاشته است! درود بر شرف همه شما. این نوشته برای همه آنهایی است که در بزرگداشت همایون سخنرانی کرده اند و این سایت منتشر کرده است.
February 28, 2011 04:02:16 PM
---------------------------
|