همزمان با برگزاری کنگره نهم (کنگره داریوش همایون) حزب مشروطه ایران (لیبرال دموکرات) 2 عنوان کتاب در تاریخ اندیشههای مدرن ایران در ایالات متحد امریکا از علی اصغر حقدار منتشر شده است؛ این کتابها همانند دیگر تحقیقات و تألیفات علی اصغر حقدار، مبتنی بر تاریخنگاری اندیشههای ایرانی و بخشی از پروژه «صد سال اندیشههای ایرانی» است که وی از دو دههای پیش به مطالعه و نگارش آن مشغول است. در مقدمه کتاب نوشته شده است:
«تشكلهای سیاسی و احزاب در تاریخ ایران زمین، تبار به دوران سرنوشت ساز مشروطیت اول میبرند؛ دورانی كه نخستین قانون اساسی ایران تدوین، اولین پارلمان تأسیس و قدمهایی به پایهریزی ساختارهای مدرن سیاسی و فرهنگی برداشته شد. اسناد تاریخی اولین احزاب را در دومین دوره مجلس شورای ملی ثبت كردهاند؛ احزابی با ایدههای لیبرالیستی و سوسیال دموكراتیك. از آن دوران تا به امروز كه سدهای از پدیداری فرهنگ سیاسی مدرنیته در جامعه ایرانی میگذرد، جریانهای سیاسی به تناوب توانستند تشكلها و احزاب و گروههایی را به وجود آورند.
از طنز تلخ تاریخ معاصر ایران است كه از جنبش آزادیخواهانه مشروطیت كه داعیه ملیگرایی و دموكراتیكسازی فرهنگ و سیاست ایرانی را داشت، بیشترین احزاب با ایدههای كمونیستی و سوسیالیستی با برداشتهای انترناسیونالیستی و جدایی خواهانه سر برآوردند. تاریخ سیاسی یك سده گذشته به ندرت و به كوتاهی، احزاب دموكراتیك و لیبرالیستی را در خود جای داده است؛ در دهه چهل «حزب ایران نوین» از جمله تشكلهایی بود كه با اصول و اهداف لیبرالیستی به صحنه آمد، ولی دولت مستعجل بود. در دهههایی كه باورهای بنیادگرایی دینی، حاكمیت ایرانی را در دست دارد، «حزب مشروطه ایران» با ایده و كنشهای لیبرال دموكراتیك نزدیك به دو دههای است كه در صحنه سیاسی ایران حضور یافته و به جرئت میتوان گفت كه با اعلام موجودیت، تبیین اصول لیبرالیستی و وامداری به اندیشههای دموكراتیك، پدیدهای در خور تأمل و به وجود آورنده فرهنگ دموكراتیك در سیاست ایرانی بشمار میرود. سالهای پرباری كه از اندیشه سیاسی و كنش فرهنگی «حزب مشروطه ایران» میگذرد، تحقیق و تألیف كتابی در تاریخ، اصول و آرمانهای این حزب را به ضرورت تاریخنگاری اندیشه در ایران تبدیل كرده است.
فكر تدوین این رساله از میان و در تكمیل تألیف پیشین من- اندیشه سیاسی داریوش همایون- پیش از این: داریوش همایون و كشاكش با تجدد در ایران- شكل گرفت؛ با طرح مقدماتی این رساله و ارائه آن به زنده یاد دكتر همایون، تألیف آن شروع و در طی تحقیق و نگارش تاریخ و اندیشه حزب مشروطه ایران، ایشان با بزرگواری توسط هموندی دیگر، اسنادی از حزب را در اختیار من قرار دادند. ایشان با حوصله و بیشائبه به ارسال اینترنتی نشریات- اعلامیهها- صورت جلسات كنگرهها و كنفرانسهای حزب مشروطه ایران و هم چنین تمامی صورت مذاكرات دفتر پژوهشها مبادرت كردند. آقای بهمن زاهدی هم در مواردی از یاری مضایقه نداشتند. از تمامی این دوستان سپاسگذارم و تمامی اشكالات و كمبودهای این تألیف را از نگارش خود میدانم. این كتاب به روزگار تبعید و مهاجرتم و در زمانی نگاشته و تكمیل شد كه دو واقعه مهم و تاثیرگذار – بر سیر تاریخی حزب مشروطه ایران (لیبرال دموکرات) و حیات سیاسی و فرهنگی ایران- به وقوع پیوست: نخست تثبیت به تأخیر افتاده پسوند «لیبرال دموكرات» بر نام حزب مشروطه ایران. دوم درگذشت دكتر داریوش همایون. یادآوری تشویقها و همراهیهای زنده یاد دكتر همایون بیشترین جسارت را در زمانه تأسف بار كشور، به من ارزانی میداشت و اكنون یاد و خاطره آن انسان اندیشمند و دموكرات، با این كتاب آرام بخش قلب داغدیده من است. بلافاصله باید اضافه كنم كه این تألیف، سرآغازی به گفتگویی خردمندانه با حزب مشروطه ایران (لیبرال دموكرات) و گشاینده تبادل نظر سیاسی با احزاب و تشكلهای دیگر است؛ با ایده و دریافت من و نه بیانگر رأی و دیدگاه حزب مشروطه ایران به تاریخ و اندیشههای خود.»
فصلبندی این کتاب عبارتند از:
نشانهها و اختصارات
مقدمه
پیشگفتار زمینههای اجتماعی- پارلمانی و حزبی مشروطه خواهی در ایران
فصل اول- هیئت مؤسس و سازمان مشروطه خواهان ایران
فصل دوم- حزب مشروطه ایران در زمینه سیاسی دهه شصت-هشتاد
فصل سوم- داریوش همایون آموزگار و رایزن حزب مشروطه ایران
فصل چهارم- ایدئولوژی حزب مشروطه ایران
فصل پنجم- تشكیلات سازمانی حزب مشروطه ایران
فصل ششم- كنگرهها و كنفرانسهای حزب مشروطه ایران
فصل هفتم- مواضع و بیانیههای حزب مشروطه ایران
فصل هشتم- حزب مشروطه ایران و وارث پادشاهی پهلوی
پیوست اول- اساسنامه حزب مشروطه ایران
پیوست دوم- منشور حزب مشروطه ایران
پیوست سوم- بیاننامه «حزبی برای اكنون و آینده»
فهرست منابع
فهرست اشخاص
---------------------------
نظر شما در مورد مطلبی که خواندید چیست؟
از سامانه حزب و صفحه رسمی حزب مشروطه ایران (لیبرال دموکرات) در فیس بوک دیدن کنید.
---------------------------
ایرانی
با درود خدمت دوستان، کانون گفتگوی لیبرال دموکراسی ایران
رنگ رخسار، خبر می دهد از سر درون. از مقدمه و عناوین فصول کتاب می شود فهمید که تلاشی بزرگ صورت گرفته و این کتاب مستطاب، کتاب پرباری است. امیدوارم امکان دسترسی به آن در ایران نیز فراهم شود.
پاینده ایران
September 05, 2012 07:46:19 PM
---------------------------
|