خبر به ظاهر ساده و سطحی بود: انتشار فهرست ناشران و نویسندگان برانداز نرم؛ هفته اول دیماه سال جاری سایت های اینترنتی خبر انتشار جزوه ای را اعلام كردند: «زمزمه های رنگی- واكاوی براندازی نرم در حوزه نشر» با محتوایی مبتذل و به غایت سطحی و شتاب زده! بولتنی شصت و هشت صفحه ای از صدها بولتن های درون نظام. یادآور لیست هایی پیشین كه برای هنرمندان، نویسندگان و فعالین سیاسی مخالف در سالهای قبل از سوی دستگاه های امنیتی تهیه و زمینه را برای از بین بردن شخصیتی و حذف فیزیكی فراهم می آورند؛ این سویهعلنی شدن لیست حاضر كه به نظر می رسد از اولین قدم های رژیم باشد، هشیاری بالایی را از سوی فعالین حقوق بشر و نویسندگان و مخالفان می طلبد، تا از وقوع فاجعه ای غیرقابل جبران پیشگیری شود. تجریه لیست های قبلی ثابت كرده است كه بی توجهی به آن ها و یا برخوردهای منفعلانه، دستگاه حاكم را در اجرای مراحل بعدی نقشه هایش در از بین بردن مخالفان جدی تر می كند و فاجعه ای بر فاجعه های قبلی می افزاید.
اولین ثمره انتشار این لیست، محرومیت نویسندگان از دریافت مجوز برای كتابهایی است كه چندین ماه در اداره كتاب وزارت ارشاد در نوبت انتشارهستند؛ بر پایه این لیست، مأموران سانسور به راحتی می توانند كتاب ها و آثار را غیر مجاز اعلام كنند و به هیچ ارگان و یا فردی پاسخگو نباشند؛ سانسورچیانی كه هویت شان پنهان بوده و با كدهای عددی و یا احیانا با اسامی مستعار و ساختگی به فعالیت در بررسی و ممیزی كتاب ها اشتغال دارند. بی تردید این افراد از حداقل سواد بی بهره و از دانش های لازم برخودار نیستند. یكی از راه هایی كه می تواند به مقابله با تهیه و انتشار چنین لیست هایی كمك كند، شناسایی و انتشار اسامی افراد سانسور كننده اداره كتاب است كه به صورت گسترده در سایت های اینترنتی در معرض افكار عمومی گذاشته شوند؛ این تجربه ای است كه در جریان اعتراضات سال گذشته نسبت به بسیجیانی انجام گرفت كه در آزار و اذیت معترضان در خیابان و زندان های رژیم، نقشی بر عده داشتند.
راهكار دیگری كه برای خنثی كردن برنامه های بعدی رژیم می تواند مورد استفاده قرار گیرد، پخش فعال لیست و هشدار نسبت به عواقب غیر انسانی آن در شبكه جهانی اینترنت، شبكه های ماهواره ای و مطبوعات آزاد خارج از كشور و در سطحی بالاتر، اطلاع رسانی به فعالین حقوق بشر و دولت های دموكراتیك است؛ تا به این وسیله از وقوع دوره تازه ای از دستگیری ها و قتل های زنجیره ای ممانعت به عمل آید.
در این گونه موارد جای خالی تشكل های مدنی بیشتر احساس می شود؛ نهادهایی كه حامی حقوق اجتماعی شهروندان باشد و اعمال كننده مكانیسمی بر جلوگیری از اعمال ضد انسانی حاكمیت. در مورد لیست كذایی نویسندگان و ناشران برانداز نرم، وجود اتحادیه ناشران مستقل از سویی و حضور كانون فعالی از نویسندگان از سوی دیگر، می توانست مانعی قانونی و حقوقی در دست اندازی های ضد فرهنگی ارگان های اجرایی و امنیتی حاكمیت باشند. این هر دو نهاد چنان در جنبره گره های تنیده رژیم گرفتارند كه امید هیچ اقدام اصولی و حركت مدنی از آن ها نمی رود.
---------------------------
نظر شما در مورد مطلبی که خواندید چیست؟
از سامانه حزب و صفحه رسمی حزب مشروطه ایران (لیبرال دموکرات) در فیس بوک دیدن کنید.
---------------------------
|