سراب فدرالیسم
جمشاد پرچمشاهی
جناب نگارنده در تعریف معانی و مفهوم فدرالیسم دو اصل را باهم قاطی کرده اند: آنچه که مربوط به نظام سیاسی و نوع حکومت کشورهای نامبرده از جمله آمریکا، آلمان، برزیل و هند می شود، نظام فدرالیستی یا فدرالیسم است.
درمورد شوروی و یوگسلاوی سابق نظام "فدراتیوی" یا "فدراسیونی" صدق می کرد که براصل دولت ائتلافی، متشکل از کشورهای قبلا مستقل استوار بود. دراین نظام کشورهای عضو که نخست مستقل و دارای شخصیت یگانگی بودند به حالت کشورهای موتلفه درآمده و با عناوین مختلفی مانند "جمهوری فدراتیو یوگسلاوی" یا "اتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی" درعرصه بین المللی ظاهر گردیدند که پس از سالیان دراز به فروپاشی انجامیدند چون هریک از آنها به ریشه اصلی جغرافیایی، فرهنگی، نژادی با زبان های رسمی و محلی خود باز گشتند.
اما کدام یک از پنج بند ذکر شده شامل کشورهای فدرالیستی آمریکا، آلمان، برزیل یا هند می گردد؟ برای مثال کشور آلمان؛ مگر آلمان از دو یا چند کشور مستقل تشکیل شده است؟ آلمان امروز همان آلمان سابق قبل از جنگ جهانی دوم است که ابتدا به دو قسمت شرقی و غربی تقسیم شد و از حدود بیست سال پیش بازهم به همان شکل با نقشه جغرفیایی پیشینش باز گشت. اینرا نباید به هیچوجه با یوگسلاوی و شوروی سابق مقایسه کرد. آلمان در گذشته هم شامل شانزده استان یا ایالت بود و حالا هم همان شانزده ایالت را دارا می باشد که هریک از آنها علاوه بر حکومت های محلی خود، تابع دولت مرکزی نیز هستند، به ویژه در امور سیاست های خارجی و دفاعی مرزهای کشور یکپارچه آلمان و نه فقط مختص ایالت خودشان. ادامه ....
|