فدرالیسم و فرصت ها و تهدیدهای آن؛ بحثی که همچون هر موضوعی نباید تابو شمرده شود
جمشاد پرجمشاهی
دقیقا همین است استاد.بسیاری از هم میهنان ما تفاوت مابین نظام فدرالیستی با حکومت خودمختاری را ناآگاهانه یا بدلیل باورهای شخصی و یا از روی بغض و کینه در نیافته و یا هنوز درک نکرده اند.
در بسیاری از کشورهای مختلف جهان افراد و گروه های تجزیه طلب وجود دارند که مایل به جدائی اقلیم یا مناطق زیست خود از پیکره جغرافیائی کشور و جدائی از دولت مرکزی را دارند. پرسش اصلی اما در اینجاست که چه نیات و انگیزه هائی سبب خواهان تجزیه طلبی و جدائی افراد و گروه های نامبرده شده و میشود؟ بدون شک نارضایتی و ناامنی های فردی و اجتماعی ناشی از ظلم و ستم تحقیر و سرکوب عدم برخورداری از حقوق اولیه انسانی اجتماعی فرهنگی و غیره از جانب حاکمان و مسئولان دولت مرکزی که بی وقفه و مدام به آنها روا داشته میشود.
بنابراین یکی از شرایط مهم و اساسی برای برقراری یک نظام فدرالیسم همگرا و پایدار فراهم ساختن امکانات آزادی های قومی با بهره مندی از حقوق مساوی و برابری در مقابل قانون و رفع تبعیضات همه جانبه برای همه قومیت های سرتاسر کشور که جزو اعضا و پیکره لاینفک ملت و مردم یک سرزمین هستند میباشد. آنگاه پس از فراهم شدن این شرایط که البته ممکن است درمورد ایران سالها بطول انجامد میتوان در مورد نحوه و نوع نظام حکومتی ایران تصمیم گرفت. به همین دلیل نباید گزینه نظام فدرالیستی را پیشاپیش تابو دانست و آنرا در مجاور سایر گزینه ها مانند نظام پادشاهی پارلمانی و لیبرال دمکراسی و جمهوری از هر نوع آن و دیگر نظام های حکومتی به آرای ملت در سرتاسر کشور گذاشته شده و نتایج هرچه باشد مورد قبول همگان بوده و بدون چون و چرا مورد اجرا قرار گیرد .... نه بیشتر نه کمتر
|