سراب فدرالیسم
جمشاد پرچمشاهی
... کشور ایران تا قبل از وقوع انقلاب اسلامی در سی و چهار سال پیش همواره توسط نظام های پادشاهی سلسله ها و سلاطین متعدد و مختلف اداره می شد. آیا چهل سال پیش هرگز کسی فکر میکرد که یکباره نظام های کهن جای خود را به یک نظام جمهوری آنهم از قماش اسلامی متحجر و واپسگرا بدهند؟ قطعا خیر! اگرهم کسی چنین تفکری را در ذهنش می داشت و یا پیش بینی و پیش گویی میکرد، بدون شک او را ابله یا دیوانه می خواندند. ولی متاسفانه دیدیم که چنین شد.
بدون شک در گذشته های دور افرادی بودند که موضوع جمهوریت و جمهوری خواهی (البته نه اسلامی) را مطرح کرده یا آنرا به میان کشیدند. اما به احتمال قوی مخالفان زیادی هم بودند که شاید مثل امروز این چنین ایده و تفکری را نفی کرده و برای ایران غیرممکن یا غیرعملی می پنداشتند.
یقین دارم که هیچ ایرانی حامی فدرالیسم، خواهان تجزیه و چند پارچگی شدن کشورش نیست. آنها از نظامی حمایت می کنند که مانند همه نظام های بالقوه برای آینده ایران نباید از نظر بدور داشت. حال اگر استقرار چنین نظامی خاصه برای ایران درحال حاضرغیرمتصور به نظر می رسد یا "سرابی" بیش نیست، اینرا آینده باید پاسخ دهد. ولی به هرحال پیشتر لازمه آن برچیده شدن نظام و حکومت فعلی از صحنه سیاست و اقتصاد مملکت است. آنگاه هنگام آن فراخواهد رسید که کدام نظام و حکومتی برای ایران و ایرانیان مناسب تر و مطلوب تر از سایر گزینه ها می تواند باشد لیکن هر نظام و سیستم حکومتی جز نظام پادشاهی پارلمانی و جمهوری را پیشاپیش مردود دانستن، جایز نیست. بگذارید مردمان کشور خود در انتخابات آزاد آینده که همه بدون استثنا خواهان آن هستند، تصمیم بگیرند و راه آینده شان را انتخاب کنند!
|